Yoga og meditation: Træningsmuligheder og udstyr

Yoga og meditation

Yoga har sin oprindelse i det gamle Indien, og er blevet praktiseret i flere tusinde år. Det omfatter øvelser for kroppen, såvel som for sindet.

Der findes mange forskellige tilgange og typer, af yoga og meditation. Yoga kan tage form i både fysiske, såvel som mentale, eller spirituelle øvelser. Yoga er blandt andet meget brugt inden for hinduisme, buddhisme, samt jainisme. De mest udbredte former for yoga er hatha yoga, som er en kombination af forskellige fysiske øvelser, og rāja yoga, som fokuserer mere på formålet, og er en mere meditativ tilgang.

Yogamuligheder i Danmark

Yoga er i nyere tid blevet udbredt herhjemme i Danmark, og trods flere fordomme, er populariteten stadig voksende. De fleste vælger, når de har besluttet at begynde på yoga, at starte på et yogahold. Der er efterhånden et eller flere yogacentre eller træningssteder, i de fleste større byer i Danmark. Nogle af de mest udbredte yogaformer i Danmark er: hatha, hot yoga, ashtanga, power yoga, yin, aerial, vinyasa, samt mindfulness. Du vil derfor, hvis du bor i byerne, oftest have adgang til flere forskellige yoga-former gennem et lokalt center, med instruktører klar til at hjælpe dig godt i gang.

Flere danskere er også begyndt at tage på rejser, til blandt andet Indien, for at dyrke yoga, som en del af deres ferier.

Yogaudstyr

I teorien behøver du ikke noget udstyr, for at dyrke yoga. Det gør dog oplevelsen bedre, og øvelserne nemmere og mere behagelige, hvis man har et par enkelte ting. Hvilket udstyr du har brug for, afhænger dog meget af hvilken type yoga, du gerne vil dyrke.

Uanset hvilken slags yoga du dyrker, kan det være skønt med en god yogamåtte. Med yogamåtter er der, som med alt andet udstyr, flere forskellige typer af forskellig kvalitet, til forskellige priser, og med forskellige formål. Yogamåtten kan du bruge både hvis du deltager på et yogahold, og hvis du bare gerne vil lave øvelser derhjemme. Ved dyrkning af yoga, hvor du kommer til at svede meget, kan det være en god ide at anskaffe sig en skridsikker måtte. Så slipper du nemlig for at glide rundt på gulvet. Dernæst er der forskel på tykkelsen af måtter, som giver forskellig absorbering, samt på komfort og personlige præferencer.

Hvis du dyrker yoga, hvor du sveder meget, hvad enten det er fordi det er fysisk krævende, eller fordi du gør det et sted hvor der er varmt, kan det være en god ide med et godt håndklæde, som passer til måtten.

Herudover findes der også yogatæpper, som oftest anvendes til meditation, meditationspuder og yogapøller. Hvis du gerne vil vide mere om yoga og yogaudstyr, så se her.