Vandgymnastik for gravide – inspiration til øvelser

Vandgymnastik

I dette indlæg vil du få en række spændende, udfordrende og gode vandgymnastik øvelser, som du kan lave selv når du er højgravid.

Det er bevidst i flere studier, at vandgymnastik for gravide skulle være godt for blodomløbet hos kvinder, selv efter øvelserne og altså i hviletilstand. Studiet kan findes her. Ikke nok med det. Vandgymnastik er også blevet bevidst til at sænke smerter i nederste del af ryggen, som mange gravide døjer med især sent i graviditeten. Det studie kan du finde her.

Alt i alt er der altså både studier, men også den gængse forståelse pejer på, at vangymnastik skulle være en særlig god motionsform for gravide.

Derfor er det også oplagt, at du derfor her kan finde inspiration til, hvilke øvelser du kan lave.

Vi tager dem én for én og forklarer kort, hvordan hver øvelse fungerer. Det er tit forskelligt fra kvinde til kvinde, hvilken øvelser, man syntes fungerer bedst.

  1. Langren ski

Bare rolig. Du skal ikke have et par lange planker med i svømmehallen. Men du skal derimod forsøge at immitere bevægelserne. Det er altså en asynkron måde at gå på, hvor du fører både højre ben og højre arm frem samtidig. Modsat af, hvordan du normalt ville gå.

  1. Flyd i budhaen

I denne stilling skal du have fat i sådan en spaghetti-lignende skumgummi rør. Den tager du rundt om ryggen og holder under armene. Du læner dig nu tilbage i vandet på røret og samler føderne så knæene peger væk fra hinanden. Du fører nu føderne frem og tilbage og husker at spænde op i maven, så godt som du nu kan.

  1. Storken

Ikke just det bedste navn. Indrømmet. Men denne øvelse er særligt god til at styrke hele coren og mange forskellige muskelgrupper. Du stiller dig på et ben i vandet (gerne lavt) og bøjer dig forover. Du må gerne bøje en smule i knæet for at få overkroppen ned i vand-stands niveauet. Det ben du ikke står på løfter du bag dig selv mens du strækker armene frem. Nu udfører du 10 bryst svømnings tag og skifter ben.

  1. Sprællemanden

Du kender den med stor sandsynlighed allerede. For de fleste gravide er det ikke ligefrem en bevægelse de har lavet tit over vand siden graviditeten. Men det kan du sagtens under vand. Helt klassisk hopper du fra en position med samlede ben og armene ned langs siden til armene i vandkanten og benene spredte. Derefter tilbage igen.

  1. Kryds

I denne øvelse skal du til dels lave den modsatte af langren øvelsen. Det er i princippet normal gang, hvor højre arm og venstre ben svinger frem sammen og modsat. Nu skal du blot forsøge at dreje overkroppen hen over det ben du træder frem på. Med denne øvelse vil du automatisk skulle spænde op i såvel core som en række andre muskler og særligt ryggen. Det er for mange én af de bedste øvelser.

På den baggrund vil jeg også lade det være den sidste øvelse i denne lille guide.

Hvis du ikke syntes du har fået nok inspiration til dine øvelser, så kan jeg eventuelt anbefale denne video herunder. Du kan også besøge Rygcrawl for mange flere svømmetips og tricks.

Held og lykke med vandgymnastikken og resten af graviditeten. Alle de bedste hilsner.