UV-jagt: Den oversete sportsgren

UV-jagt: Den oversete sportsgren

Når snakken falder på udendørs sportsgrene, er det sjældent, at sportsgrene under havets overflade bliver nævnt. Det er en skam, for havbunden har faktisk rigtig mange spændende oplevelser at byde på. Det gælder både gennem fridykning og gennem UV-jagt. Men hvad er det, der gør UV-jagt så fedt, og hvordan kommer man bedst i gang? Det kan du blive meget klogere på i denne artikel. 

Hvorfor vælge UV-jagt?

For at kunne lide UV-jagt, skal du også være betaget af alt det, der foregår under havets overflade. Du skal helst være en vandhund, og så skal du ikke være bange for et koldt gys. Selvom mange forbinder UV-jagt med flotte koralrev, så skal man bestemt ikke tage fejl af, at vi også har nogle fantastiske steder at dyrke UV-jagt herhjemme. Blandt andet ved Vesterhavet, Øresund, Køge bugt og Bisserup strand.

Der er også mange spændende fisk at fange, så UV-jagt i Danmark behøver slet ikke at være ensformigt. Er du dygtig, kan du skyde alt lige fra gedder til torsk og ørreder. Mange UV-jægere påpeger den ro der findes, når man er under havoverfladen. Her kommer ingen at forstyrrer, og man kan hurtigt føle sig i et med sine omgivelser. 

Hvordan kommer jeg i gang med UV-jagt?

UV-jagt er ikke nogen helt billig sport. Skal du have et komplet sæt inklusive harpun, bøje og en god våddragt, kan du hurtigt komme op i en pris mellem 3.000 og 5.000 kroner. Har du ikke den store erfaring med dykning, er der dog ingen grund til at investere en harpun, dykkerkniv og så videre. Du skal nemlig først lære at holde vejret og blive god til at dykke. Kan du kun holde vejret i 10-20 sekunder, skal du være mere end ualmindeligt heldig, hvis du skal skyde en fisk.

Som udgangspunkt har du brug for en god våddragt, lidt bly, svømmefødder, en dykkerbøje og ikke mindst et godt sæt dykkerbriller med tilhørende snorkel. Der findes våddragter i forskellige tykkelser. 3 mm er til sommeren, 5 mm er til forår og efteråret mens 7 mm kan fungere året rundt. Hvad du vælger, kommer helt an på hvad dit ambitionsniveau er. Mange ønsker at nyde sporten hele året, så derfor køber de en 7 mm dragt.

Nu har du udstyret til at øve dig i at dykke, og ikke mindst i at holde vejret. Når du bliver bedre og bedre, kan du bygge på med harpun, kniv, lygte og så videre.

Spar penge på udstyret til UV-jagt

Ønsker du dykkerudstyr i den bedste kvalitet, så er det ikke helt billigt. Skal du have toppen af poppen inden for svømmefødder, skal du give et godt stykker over 2.000 kroner. Du har dog heldigvis også mulighed for at gøre dig nogle gode besparelser. Det kan du gøre på Black Friday, hvor meget af det ældre udstyr nedsættes. Det fejler ikke noget, men kommer bare fra ældre sæsoner. Black Friday er efterhånden blevet en stor handelsdag herhjemme, og ligesom du har mulighed for at købe en billig elektronik og tøj, kan du altså også finde billigt udstyr til UV-jagt. Sørg altid for at tjekke de forskellige dykkerbutikker for at finde de bedste tilbud. Der er rigtig gode dykkerbutikker online, men er du helt ny i faget, bør du som minimum altid prøve en dykkerdragt på, inden du bestiller den. Så kender du nemlig din præcise størrelse.