Sådan undgår du at få tennisalbue

tennisalbue

En tennisalbue er det, man kalder det, når du har smerter på ydersiden af albuen. Sommetider breder smerterne sig til overarmen og nedad langs underarmens yderside. Det skyldes normalt, at der er bristninger i bindevævet, som holder musklerne i albuen fast til knoglen. Så opstår der betændelse, og det kan godt gøre rigtig ondt.

Du risikerer at få en tennisalbue, hvis du overbelaster vævet i albuen. Som navnet siger, sker det typisk i forbindelse med sport, hvor man bruger armen meget, som for eksempel badminton eller netop tennis. Men det kan også komme, hvis man på andre måder udsætter armen for mange gentagelser af den samme bevægelse i arbejdet.

Normalt er det ikke en skade, man får som helt ung, men efter 40-års alderen er det ikke ualmindeligt. Når du har en tennisalbue, har du smerter, når du belaster armen, men du kan også have smerter, når du er i hvile.

Kiropraktoren hjælper dig med genoptræning

Hvis du får en tennisalbue, bør du gå til en kiropraktor og få hjælp til de rette øvelser, så du kan træne armen forsigtigt op igen. I Nordsjælland findes der en lang række dygtige kiropraktorer, så du kan med sikkerhed finde én, der har praksis i nærheden, for eksempel i byer som Hørsholm, Bagsværd og Farum.

Når du bliver undersøgt hos en kiropraktor, vil han eller hun bede dig beskrive dine symptomer, og fortælle om, hvordan de er opstået. Kiropraktoren vil undersøge både din arm og hånd, skulder og nakke for at lokalisere smerterne og finde årsagen, så han kan iværksætte den bedst mulige behandling.

Når kiropraktoren har stillet en diagnose, er næste skridt at fortælle dig, hvordan du hurtigst muligt slipper af med smerterne. Du vil få råd om, hvilke bevægelser og øvelser du bør undgå, og du vil få en serie af øvelser, som du skal lave regelmæssigt for at komme hurtigt over smerterne. Derefter vil du blive vejledt i, hvordan du også fremover kan træne, dyrke sport og bruge armen, uden at smerterne kommer tilbage.

Sådan kan du komme i gang med at træne igen

Du skal naturligvis følge anvisningerne fra kiropraktoren og regelmæssigt lave de øvelser, du har fået anbefalet. Øvelserne vil være designet til at styrke musklerne i armen, så du langsomt kommer over tennisalbuen og samtidig arbejder på at undgå at få den samme slags smerter i fremtiden.

Når du har fået en tennisalbue, er det vigtigt, at du undgår at knytte hånden, og du skal heller ikke bøje din hånd bagover. Det skal du tænke på, når du vælger hvilken form for motion, du kan dyrke.

Du kan styrketræne, hvis du lade dig guide til at lave de øvelser, der styrker musklerne, som stabiliserer din albue. Du må løbe med afslappede hænder og letbøjede fingre, så du ikke knytter hænderne. Også cykling kan være godt, hvis du kan undgå at spænde håndleddene, for det vil belaste dine albuer. Også svømning kan være god træning med tennisalbue, hvis du sørger for at lad benene gøre det meste af arbejdet.

Der er sportsgrene, som du bør holde dig fra at dyrke, hvis du vil passe på din albue. Golf slider på tennisalbuen og kan faktisk give en såkaldt golfalbue, som giver smerter på indersiden af albuen. Håndbold belaster albuen lige så meget som badminton og volleyball, hvor fingre og håndled belastes hårdt. Endelig er tennis det værste, du kunne finde på, så det er naturligvis helt udelukket.