Træning er for mange danskere en uundværlig del af hverdagen. Gennem træningen forbliver vi raske og sunde. – Aktive personer lever nemlig længere samt har det psykisk og fysisk bedre. Derudover er motion med til at forhindre diverse sygdomme såsom kroniske sygdomme, hjerteproblemer, visse kræftformer og diabetes. Regelmæssig træning er altså utrolig vigtigt – men det er mindst lige så vigtigt at passe på sig selv undervejs i træningen.
Går du for meget til den under din træning, udfører øvelser forkert eller lignende, kan du påføre dig skader. Her overbelastes kroppen simpelthen, og dette kan den ikke klare. Er du i tvivl om, hvordan du passer bedst på dig selv under træning, bør du læse med her. Vi giver dig nemlig et par tips dertil.
Konditionstræning – hold øje med din makspuls
Konditionstræning er en essentiel del af træningen. Har du en god kondition, vil dit hjerte nemlig have en kraftig pumpekapacitet. Desuden vil dine muskler være gode til at fjerne affaldsstoffer og omsætte energi via ilt. Det får altså dit hjerte til at vokse, så det kan slå kraftigere. For at træne konditionen bedst, skal du bruge de store muskelgrupper i kroppen. Disse har nemlig et stort blodbehov, hvilket presser dit kredsløb.
Du øger bedst pumpekapaciteten af hjertet ved træning af høj intensitet. Her skal din maksimale puls ligge omkring 85-95 %. Dog er dette yderst belastende for kroppens knogler og sener. For at undgå skader bør du derfor variere din træningsintensitet. Skift mellem træning af høj intensitet samt moderat og lav intensitet. Øg ikke din belastning med mere end 20 % årligt. Øger du belastningen med mere end det, øger det også risikoen for skader.
Styrketræning – forebyggende træning
Styrketræning anvendes ikke blot til at gøre dine muskler større. Faktisk er styrketræning det perfekte værktøj til at forebygge skader. Dine knogler, sener og muskler påvirkes nemlig en hel del. Derudover bliver dit nervesystem også påvirket, sådan at det bedre kan koordinere og fokusere. Når du styrketræner, starter fedtforbrændingen med det samme. Ønsker du den største fedtforbrænding, skal du træne med en intensitet på 65-75 % af din makspuls.
Den bedste måde at styrketræne, hvis du har skadeforebyggende træning som hovedmål, er at træne på maskiner. Her træner du isolerede muskelgrupper, hvilket klart er at foretrække. Dog er det vigtigt, at du sørger for at skabe balance i kroppens muskler. Det gør du f.eks. ved også at træne ryg, når du træner mave osv.
Få erstatning for skader under træning med en forsikring
Er du så uheldig, at du alligevel pådrager dig en skade under træning, er det en kæmpemæssig fordel at have tegnet en ulykkesforsikring. Du kan typisk få en erstatning udbetalt, hvis du får varige mén af en træningsskade. Dog skal du sikre dig, at din ulykkesforsikring netop dækker skader i din fritid. Nogle ulykkesforsikringer dækker nemlig kun udefrakommende hændelser såsom påkørsel og faldende tagsten. Dette kan du læse mere om i din forsikringspolice. En såkaldt fritidsulykkesforsikring vil dække dig i al den tid, du ikke er på arbejde. En heltidsulykkesforsikring vil dække dig hele tiden.
Husk at melde din skade til forsikringsselskabet med det samme – og ikke først når de varige mén viser sig. Ofte kan du nemlig også få dækket alle eller dele af udgifterne til fysioterapi. Det kan f.eks. være ved forstrækning af nakken under styrketræning i fitnesscenteret eller fald på glatte fortov under løbeturen. Læs meget mere om ulykkesforsikringer på Informeo.