Intervaltræning – hvad er det?

Intervaltræning

Intervaltræning er noget af den bedste form for træning, som du overhovedet kan lave. Det bør derfor være en fast bestanddel i ethvert træningsprogram.

Som navnet beskriver, så er intervaltræning opbygget med flere intervaller med forskellig intensitet. På denne måde får kroppen lov til at restituere mellem intervallerne, så den kan yde maksimalt i hvert interval.

Forskning har vist denne form for træning særdeles effektiv, da de hårde korte intervaller i stor stil stimulerer både iltoptagelse og muskelvækst

Hvilke sportsgrene er egnet til intervaltræning?

Typisk bruges intervaltræning i løb og andre sportsgrene, hvor iltoptagelse og kondition er altafgørende. Det er nemlig her denne træningsform for alvor kan forbedre din form, så du kan præstere på et endnu højere niveau.

Og i langt de fleste sportsgrene spiller kondition en vigtig rolle, så det er bare med at få dyrket noget intervaltræning. Ser man på professionelle fodboldspilleres træningsprogram, så kan man også være helt sikker på, at intervaltræningen er en fast del af deres program.

Pas på med for meget intervaltræning

Intervaltræning er som sagt en vigtig del af et effektivt træningsprogram, du skal dog huske at periodisere dit program rigtigt.

Det vil sige, at du passer på med ikke at komme i overtræning og blive skadet. Du skal bygge dit program stille og roligt op, så kroppen stille kan vænne sig til den nye træningsmængde.

Angående intervaltræning er dette ekstra vigtigt, da denne form for træning stiller store krav til din krop og dens evne til at restituere. De fleste eksperter anbefaler derfor, at man ikke dyrker intervaltræning mere end en gang om ugen.

Det kommer selvfølgelig an på dit træningsniveau, og top idrætsfolk kan naturligvis klare større træningsmængder end almindelige motionister.

Sådan holder du motivationen

Mange stopper hurtigt med deres intervaltræning igen, da denne form for træning er hård og kræver disciplin og viljestyrke.

Du kan med fordel gøre træningen til en leg, så du får tankerne hen på noget andet. Man kan f.eks. lave intervaller mellem træer eller andre ting på ens rute, så bliver træningen sjovere, end hvis det hele er baseret på et ur.