Guide: Det skal du vide når du køber fodboldstøvler

kamp

Om du er elitespiller, der træner hver dag, eller amatør, der hygger sig med vennerne et par gange om ugen, så er fodboldstøvler fodboldens grundelement – udover bolden og de to mål selvfølgelig. Du kan bare ikke spille på samme niveau i dine gummisko, så det er yderst vigtigt, at få valgt de rigtige fodboldstøvler, inden sæsonen kommer for godt i gang.

Med alle de forskellige mærker og modeller kan man let blive fristet af de flotteste farver eller den rigtige pris, men det vigtigste når du vælger støvler er at den sidder rigtigt på din fod, og at du får god føling med underlag og bold, når du har dem på.

I denne guide får du en række gode tips til de ting du skal være opmærksom på, når du køber nye fodboldstøvler.

Den rigtige fodboldstøvle til det rigtige underlag

Først og fremmest skal du vælge den korrekte støvletype i forhold til det underlag du normalt spiller på.

Hvis dit hold altid spiller på kunstgræs på hjemmebanen kan det for eksempel bedst betale sig at købe et par AG-støvler, der er tilpasset denne type underlag. AG står for artificial ground, og de er ofte lidt hårdere i materialet, så de får en længere levetid på det hårde kunststofunderlag.

Den almindelige støvle forkortes FG, hvilket står for Firm Ground og de er især gode i den varme periode, hvor banerne er tørre. Hvis det har regnet skal du sigte efter en SG-støvle, som står for soft ground.

Og så er der selvfølgelig stadig grus- og jordbaner derude på trods af den positive udvikling vi har haft overalt i landet med flere og flere kunststofbaner. Hvis du spiller på en grusbane skal du lede efter HG-støvler, som er betegnelsen for hard ground-støvler.

Du kan vælge at have flere fodboldstøvler i skabet, så du altid har de rette støvler til det rette underlag, men hvis du kun har råd til et enkelt par så sørg for at købe et par, som egner sig til det underlag du har på din hjemmebane.

Klik her og se populære fodboldstøvler på Fodboldfessor.dk

Kend din størrelse og fodtype

Brug altid tommelfingeren til at tjekke efter, når du prøver størrelsen på et par nye støvler. Resultatet ved et fejlkøb i forhold til størrelse er vabler og sår, og det kan i sidste ende betyde en pause fra fodboldbanen. Størrelserne kan variere alt efter model og mærke, så brug din erfaring fra tidligere køb. Notér eventuelt ned, hvilke oplevelser du har med støvlerne, så du har et dokument med din støvlehistorik.

Derudover kan der være emner som om fødderne er lige lange og fodtype, der spiller ind. Hvis du er hulfodet skal du have en støvle med god stødabsorbering, mens en almindelig svang har brug for en bred støvle. En lav svang – også kaldet platfodet – har brug for et indlæg i støvlen.

Når disse ting er på plads, kan du se nærmere på design, farver, hvilke støvler der passer til din position og materiale. Men størrelse og støvletype kommer i første række.