Gode råd til dig der løber dit første 10 km løb

Er du i gang med at træne op til dit allerførste 10 km løb? Og er konditionen et stykke fra at nå det niveau, som du gerne kunne tænke dig? Så fortvivl ikke, men læs i stedet for denne korte skrivelse og få et par gode råd med på vejen til din træning såvel som din ageren under det store løb. Stort set alle kan nemlig sagtens blive rustet til et langdistanceløb på blot få uger eller måneder.

1. Start ud i det små

Det nytter aldrig at gå fra 0 til 100, uanset om det gælder et arbejde, en fritidsaktivitet eller som i dette tilfælde: løbetræning. Start derfor heller ud i det små. Løb nogle korte ruter de allerførste dage og kom langsomt ind i en god rytme.

Hvis du ikke er i specielt god form, kan du med sikkerhed ikke løbe en imponerende 10 km inden for de første par træningspas. Derfor bør du lade være med at presse dig selv hårdere end højst nødvendigt, selvom du selvfølgelig ikke skal være bange for at give den gas.

2. Sørg for at få lagt en løbeplan

Hvis du ønsker at have et godt og produktivt træningsforløb, er det vigtigt at få lagt en løbeplan. Uden en løbeplan vil du nemlig hurtigt blive fristet til at springe over, hvor gærdet er lavest. Samtidigt er det svært at blive hurtigere og bedre, hvis du ikke har et redskab til at bevare overblikket over dine forskellige træningspas og dine præstationer.

Hvis du har en selvdisciplin, der siger spar to, kan du naturligvis sagtens blot snøre snørebåndene og sætte i fart, men langt de fleste har brug for en plan, som de kan forholde sig til.

3. Opsøg inspiration ved enhver lejlighed

Træning handler i allerhøjeste grad om motivation. Uden den rette indstilling og følelse i kroppen, kommer du nemlig næppe særlig langt. Sørg derfor for at opsøge alt den inspiration, som du kan komme til. Det kan for eksempel være en fantastisk sammensat musikafspilningsliste eller et inspirerende opvarmningsritual inden løbetræningen.

4. Find en løbemakker

De fleste mennesker får langt mere ud af deres træning, hvis de finder en makker, som de kan dele deres kamp om at blive bedre med. Spørg derfor gerne en veninde, en søskende eller en kollega, inden du går i gang med dit træningsforløb.

5. Løb i forskellige områder

Det er sjældent særligt motiverende at løbe den samme, gamle rute hver evig eneste gang. Find i stedet for en række forskellige områder og ruter, som du kan veksle imellem. På den måde bliver ruterne hverken for genkendelige eller fremmede for dig, og du opnår således nemmere et højt niveau af motivation.

6. Løbet skal ikke nødvendigvis handle om tid

Når du er klar til 10 km løbet, og startskuddet lyder, skal du ikke bekymre dig for meget om din personlige tid. Giv den gas og opnå den tid, du nu engang kan – det er dit første af slagsen, og det er en kæmpe sejr blot at gennemføre løbet.