En babys kulinariske udvikling gennem sit første år

sunde retter

Når det kommer til mad, kan det svære svært at finde ud af, hvad man bør spise mere eller mindre af eller slet ikke. Den tilgængelige information modstrider ofte hinanden og fører til stor forvirring. Dog ikke større forvirring end småbørns – særligt babyers kost.

De har ikke alene samme komplekse ernæringsbehov som voksne, men har også sine helt egne særtræk, som kan gøre tingene særdeles vanskelige. De har kun en svag evne til at tygge sin mad eller blot at håndtere en ske eller gaffel, og nogle helt almindelige varer er endda helt giftige for dem. Hvordan kan man undgå faldgruberne og give sin baby så sund en kost som muligt?

Den spæde begyndelse

Til at begynde med er babyer særdeles begrænset i deres madmuligheder. Intet andet end modermælk eller forskellige modermælkserstatninger er tilgængelige til stor del på grund af manglende tænder og finmotorik. Når babyen er omkring 4 til 6 måneder gammel, kan man dog erstatte nogle dele af dens kost med grød eller mos.

Måske kun nogle enkelte skeer ad gangen, da man helst vil undgå at udnytte tvang. Det ville være bedst at undgå at skabe en negativ association med spisning. Efterhånden som barnets evner stiger, kan grøden være af højere og højere grovhed.

Enhver gourmet starter et sted

Ved en alder på 6 til 8 måneder er det en god idé at introducere babyen til forskellige teksturer for at modvirke udviklingen af kræsenhed. Efterhånden som barnet bliver mere velkendt med teksturer, vil dette ikke længere være tæt ved det eneste, der bemærkes ved maden. Nu træder smag ind i billedet. Antallet af flasker bør på dette tidspunkt blive reduceret til ikke mere end tre om dagen. Motorikken er også ofte god nok til at babyen kan håndtere en ske selv.

Tæt på de voksnes rækker

Når babyen er rundt de 8 til 12 måneder, begynder maden i stigende grad at minde om en voksens mad. Her kan sådanne ting som ris, pasta og rugbrød med pålæg blive introduceret. Der er dog mad, der ikke bør blive introduceret og mere information om disse varer kan findes her: https://babyhelp.dk/.

Mens barnet efterhånden er i stand til at benytte en ske og en gaffel, kan det være en fordel at hjælpe ved at stikke gaflen i maden. Samtidig bør man være åben for, at lade babyen bruge sine fingre, da det trods alt er en vanskelig begyndelse.