Derfor er proteiner vigtigt til hvert eneste måltid

kød

Hvis du interesser dig for træning og kost, er du nok efterhånden stødt på mange bemærkninger om vigtigheden i at indtage tilstrækkeligt med proteiner. Men hvorfor forholder det sig sådan?

Først og fremmest er det et vigtigt budskab, som du bør skrive dig bag øret, da det er de færreste atleter såvel som forskere, som sætter spørgsmålstegn ved det. Ikke desto mindre er der naturligvis god grund til at blive en smule klogere på, hvad proteiner rent faktisk betyder for din krop, træning og sundhed.

I denne forbindelse er det mere end tilstrækkeligt at forhold sig til den simple forklaring på proteiners effekt – således er der ikke nødvendigvis en grund til at dykke for meget ind i diverse biologiske reaktioner.

Overordnet set bør du nemlig blot som udgangspunkt vide, at dine muskler har brug for proteiner til hvert eneste måltid, da disse anvendes til at genopbygge dine muskler efter en hård omgang træning.

Men lad os dykke en anelse mere ind i emnet nedenfor.

Muskler bliver hverken større eller stærke uden den rette næring

Mange mennesker har en opfattelse af, at man bliver større og stærkere ved blot at besøge træningscenteret regelmæssigt og kontinuerligt opnå fremgang i forhold til sine forskellige øvelser.

Dette er imidlertid langt fra sandheden, da dine muskler ganske enkelt ikke kan ændre sig selv til det bedre, såfremt de ikke får den rette næring. Rent faktisk nedbryder du bogstaveligt talt dine muskler under din træning. Når du eksempelvis løfter tunge vægte eller giver den gas på romaskinen, har du således behov for at få genopbygget dine muskler efter træningen – og netop her er proteiner altafgørende.

Hvorfor skal alle måltider være proteinfyldte?

Der er ingen fastsatte grundregler for, hvor mange proteiner, der bør være i et måltid mad. Alligevel anbefaler mange inden for fitnessindustrien og forskningsverdenen, at man sørger for at få omkring 20-30 gram protein pr. måltid. Med det sagt er sådanne behov i allerhøjeste grad individuelle, og du kan derfor på ingen måde regne med, at alle anbefalinger passer perfekt til netop din krop.

Du tænker dog sikkert stadig på, hvorfor alle måltider mad helst skal være proppet med proteiner. Det skal de per automatik faktisk heller ikke, men du gør alligevel klogt i at inkorporere proteiner i hvert eneste måltid af en række af årsager.

For det første peger de fleste anerkendte forskere på, at det er nemmere for kroppen at optage proteiner, hvis de kommer i mindre portioner i løbet af dagen. Tilsvarende kan det være svært at få indtaget tilstrækkeligt med proteiner, hvis man ikke spiser så proteinrigt i løbet af dagen og pludselig er i et stort underskud sent på aften.

Altså kan du i den grad drage fordel af at sprede dit proteinbehov ud over dagens forskellige måltider. Foruden morgenmad, frokost og aftensmad, kan det ofte være en god idé med en eftermiddagssnack og et mindre måltid før sengetid.

Læs mere her, hvis du ønsker at blive endnu klogere på gode råd til træning og kost.