Restitueringen er lige så vigtig for din træning som træningen selv

Styrketræning

Hvordan bliver du hurtigere til at løbe, bedre til at løfte tunge elementer? Du træner selvfølgelig. Du løber 5 km den dag, 7 ugen efter og så videre. Dine muskler skal lære at holde den fysiske belastning ud.

Musklerne skal også lære at indlejre din øgede styrke. Den har brug for at restituere, hvor kroppen slapper af. Massage er her et fantastisk redskab til at lade kroppen slippe spændinger og lade musklerne hvile. 

Derfor er udstrækningen også essentiel. Hvis du vil undgå skader og faktisk forøge din træning er udstrækningen en naturlig del af din træningsrutine. 

Restituering

Skader kan forekomme

Udstrækker du ikke kan du være uheldig, at dine muskler simpelthen ender med at give op. De får ikke lov at slappe af og hvile sig efter den lange løbetur. I stedet er de irriterede og bliver besværlige. 

Det samme sker, hvis du ikke lader din krop slappe af. Du kan overbelaste din krop med for meget træning. Mange af os kender det fra turneringer eller i forbindelse med påbegyndelse af et nyt, hårdt fysisk arbejde. 

Kroppen bliver overbelastet og har brug for hvile, fordi den ikke er vant til den hårde fysiske aktivitet, den udsættes for. 

Arbejder du 8 timer om dagen, så træning, så oprydning, madlavning osv. derhjemme, bliver kroppen træt. Lyt her efter din krop og tag en pause. Og ikke bare en hvilken som helst pause. 

Brug de lækre bløde lagner, når kroppen føles stresset eller overbelastet. Lav nogle udstrækninger og sid eller lig ordentlig. Skader i nakke, skuldre og læn kan sagtens opstå ved, at du falder dumt sammen i din seng eller sofa. 

Restituering tager tid

Mærker du behovet for at restituere, så lyt efter. Tag dig en slapper, stræk ud og se en serie. Det tager tid for musklerne at samle sig ovenpå en hård træning. Du kan ikke bare tage 30 min på sofaen også videre ud i byen. 

Kroppen skal bruge tid til at køle af og til at opbygge din muskler. Brug den tid det tager. 

Dermed ikke sagt, at du efter en træning er fritaget fra alle former for fysisk aktivitet resten af dagen. Når restitueringen bliver til dovenskab, er tiden kommet til, at du letter dig fra sofaen og kommer tilbage til noget aktivitet. 

Restituering inkluderer selvfølgelig også, at du får spist den rette kost, som din krop kan arbejde på. De første 30 min efter din træning er det perfekte tidspunkt at fylde din krop med en nærende kost. 

Afslapning

Vågn op til en ny og spændende dag 

Er du øm og træt efter hård fysisk aktivitet dagen forinden, skal du ikke blive i sengen. Du skal heller ikke søge tilbage ned i fitnesscentret. 

Derimod skal du være aktiv som en hver anden dag, bare huske at mærke efter i den krop, om du kan holde til belastningen. Der er ingen grund til at være overbekymret for din krop, den er stærk og kan holde til at blive brugt. 

Træn med måde og husk at restituere, når kroppen er blevet for træt.