Det handler om den sunde livsstil

sund livsstil

Vi danskere har altid være blandt verdens lykkeligste og sundeste folkefærd. De seneste år er vi dog rykket ned på ranglisten, hvilket skyldes flere faktorer. En af de største faktorer hertil er de seneste års stigning i antallet af danskere med livsstilssygdomme, som desværre fylder meget i statistikkerne. Vi indtager ikke længere 1. pladsen som det lykkeligste land og set på gennemsnitslevealder er vi et stykke længere nede på listen med en gennemsnitslevealder på omkring 80 år. Spanierne har fx verdens 4. højeste levealder og de spanske kvinder er helt oppe med verdens 3. højeste gennemsnitsalder på 85,5 år. Det overrasker egentlig ikke at spanierne bliver så gamle og opnår en højere levealder. Livsstilen der er anderledes tilbagelænet, kosten sundere og flere solskinstimer. Samtidig er spanierne mere sociale og interagerer mere med hinanden både venner og familie imellem. Resultatet er en højere gennemsnitslevealder og langt færre livsstilssygdomme end vi ser herhjemme og det handler alt sammen om livsstil.

Vi danskere får hele tiden tudet ørerne fulde af, hvor meget vi fx skal præstere og det starter tidligere og tidligere. Det starter nu med test af vores børn, inden de overhovedet når skolealderen. I skole bliver der skruet yderlig op for alverdens tests og sågar test i at blive testet. Vi belønner elever der klarer sig hurtigt igennem uddannelsen, så de hurtigst muligt kan komme i arbejde og yde deres. Men hvorfor har vi egentligt så travlt og hvad er det helt præcist, vi skal nå? For når det nu lader til, at jo mere travlt vi har og jo mere vi skal præstere, jo mere fylder alle livsstilssygdommene i statistikken og jo mere falder vores gennemsnitslevealder. Måske det er tid til at gentænke, hvordan vi lever vores liv?

De fleste af os er allerede bevidste om det. Vi ved ofte godt, hvad det er der skal til, men vi skal bare lige… Og inden vi får set os om, er der gået endnu et år, fordi vi ofte vil det hele på en gang. Omlægning af koste, opstart i træningscentret, flere sociale arrangementer og det hele på en gang. Det bedste råd herfra er derfor… en ting ad gangen og så vil dine chancer for succes blive meget større. Det er typisk det, du får at vide, hvis du booker en tid med en livsstilscoach. En ting ad gangen og når det er ordentligt implementeret, og blevet en god vane, kan du fortsætte til det næste. Ikke før!

Som du nok har gættet, starter vi altid med kosten. Der er gennem kosten, vi fra start kan gøre den største forskel. Spiser du sundt og varieret? Får du de rettet vitaminer? Det kan godt være svært at spise så sund og varieret, som kostvejlederne anbefaler og derfor er det altid en god idé at supplere kosten med et naturligt kosttilskud. Vi danskere har et enormt højt forbrug af vitaminpiller, men de har sjældent den ønskede effekt. Ofte er der tale om de næsten obligatoriske fra supermarkedet, men skal de have en effekt, skal du kigger efter de naturlige. De vitaminer og mineraler du kan få gennem kosten eller naturlige kosttilskud. Sørger du derfor for at spise så sundt og varieret, du kan og samtidig supplerer din kost med naturligt kosttilskud er du allerede godt hjulpet.

Det næste du skal sørge for, er at få noget motion. Her mener vi ikke nødvendigvis, du absolut skal starte op i det lokale træningscenter. Der kan faktisk bare være tale om nogle gode gåture og gerne gåture i det fri. Gennem forskning er det nemlig dokumenteret, at gåture i det fri både virker afstressende og kan være med til at øge kreativiteten. Det behøver heller ikke at være hver dag, men gerne nogle gange om ugen til at starte med. Spiser du sundt og varieret og får bevæget dig tilstrækkeligt igennem ugen, vil det også have en positiv indflydelse på din søvn. 4 ud af 10 danskere lider faktisk af søvnproblemer og det koster årligt samfundet mia. af kroner, fordi folk sygemelder sig med bl.a. stress.

Husk på, det handler om den sunde livsstil, så skrue gerne lidt ned og tag en ting ad gangen. Start med kosten, tilføj så lidt motion, som kan hjælpe på dit søvnmønster og slut af med at rose dig selv for hver gang, du er bevidst om dine sunde valg. Det er dit valg!